Obnovenie činnosti kina Scala vytvára nové možnosti kultúrneho vyžitia

23.02.2010 Prešov

Prešov 23. februára (TASR) – Obnovenie činnosti kina Scala, ktoré v auguste minulého roka získal do svojej správy Park kultúry a oddychu v Prešove (PKO), poskytuje nové možnosti pre organizovanie kultúrnych podujatí pre ...
\"Od prevzatia priestorov sme do stavebných prác z vlastných zdrojov investovali 20.000 eur. Upravili sme pódium, šatne pre účinkujúcich, uskutočnila sa revízia kotolne a nevyhnutná rekonštrukcia elektrických rozvodov, \" povedal dnes na stretnutí s novinármi riaditeľ PKO Emil Chlapeček. Dodal, že ďalšie prostriedky smerovali do vynovenia zvukovej techniky a svetelného parku. O zdroje na rekonštrukciu celého objektu sa mienia uchádzať z európskych fondov.
Už v priebehu jesene minulého roka sa podľa riaditeľa PKO ukázalo, že o podujatia organizované v priestoroch kina je pomerne veľký záujem. V sále s kapacitou 550 miest sa uskutočnilo niekoľko koncertov a priestory rovnako využívajú aj iné inštitúcie na usporiadanie vlastných akcií.
Programový pracovník PKO Jozef Kačala informoval, že jednou s nosných činností kina je premietanie filmov. Dramaturgia nie je zameraná na komerciu, ale predovšetkým na prezentáciu kvalitných diel z domácej i zahraničnej produkcie. V tejto súvislosti už funguje aj nový Klub filmového diváka v kine Scala, ktorý má v súčasnosti okolo 60 členov.
\"Od decembra sme odpremietali 15 filmov a priemerná návštevnosť je okolo 60 ľudí na jedno predstavenie. Podľa výsledkov získaných z anketových lístkov, ktoré vypĺňajú diváci pri každom predstavení, ide o ľudí vo veku od 18 do 60 rokov, \" uviedol Kačala.
Aktívnu spoluprácu v tejto oblasti rozbehli s Českým centrom v Košiciach, ktorá im umožní v nasledujúcom období premietať staršie české tituly. Tie si môžu diváci pozrieť každý druhý týždeň vždy vo štvrtok večer. Detské filmy a rozprávky budú premietať v nedeľu popoludní.
Vedenie PKO plánuje v Scale už v apríli tohto roka, predstaviť filmovú tvorbu autorov, ktorí sa zúčastňujú na festivale Febiofest. Okrem toho však chcú ponúknuť priestor aj pre amatérskych filmárov. Už tento piatok sa začína päťdňový workshop s názvom \"Sme 20 rokov slobodní? \". Ten pripravujú v spolupráci s bratislavským Azylom a záujemcom ponúka možnosť natočiť krátky minútový film.
\"Účastníkom workshopu sa budú venovať profesionáli z oblasti filmovej tvorby. Dostanú možnosť pracovať s režisérmi, scenáristami, k dispozícii budú mať kamery, techniku a priestor na realizáciu svojho projektu, \" vysvetlil Kačala. Dodal, že ich práce potom majú šancu postúpiť až do medzinárodnej súťaže.
 

Vyberte región